Samenlevingscontract

Samenlevingscontract

Een spannend moment: samen verder in één huis. Een drukke tijd, met verhuizen, klussen, regelen en aanschaffen van spullen. Maar wist je dat de wet niets heeft geregeld voor samenwoners? Afspraken vastleggen in een samenlevings­contract geeft duidelijkheid en heeft voordelen.

 In het kort

Het voordeel van een samenlevingscontract dat bij de notaris is vastgelegd, is dat deze voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die pensioenfondsen stellen voor partnerpensioen.

Wat is een samenlevingscontract?

In een samenlevings­contract (ofwel samenlevings­overeenkomst) kunt u allerlei afspraken vastleggen. Zo kunt u aangeven welke spullen van u persoonlijk zijn en wat gezamenlijk is. Dit geldt ook voor de schulden. U kunt ook afspraken maken over de financiën. Denk aan het geld voor de boodschappen of voor het gas, water en licht. Maar ook wat er moet gebeuren met uw huis of pensioen als u uit elkaar gaat.

 Rol notaris

U en uw partner stellen samen één document op. Als de notaris de overeenkomst heeft gemaakt, zet u beiden uw handtekening. De notaris bewaart uw samenlevings­overeenkomst voor onbepaalde tijd. Een samenlevingscontract dat bij de notaris is vastgelegd, voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die pensioenfondsen stellen. Partnerpensioen moet u nog wel aanvragen bij het pensioenfonds.