Onderneming oprichten

Een onderneming oprichten? Denk aan de vorm!

Als u een eigen bedrijf wilt starten, dient u te kiezen wat voor u de meest geschikte bedrijfsvorm (rechtsvorm) is. Welke rechtsvorm het beste bij u past, is afhankelijk van uw ondernemerssituatie. Belangrijke factoren hierbij zijn de risico’s, de aansprakelijkheid en de belastingen. Globaal heeft u de keuze uit een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid en een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid.

Rechtspersoonlijkheid

Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid bent u privé aansprakelijk voor de schulden die uw onderneming maakt. De zakelijke schuldeisers kunnen zich dus verhalen op uw ondernemingsvermogen en uw privévermogen. Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn bijvoorbeeld:

Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, ook wel: een rechtspersoon, is de rechtspersoon zelf aansprakelijk voor de schulden die uw onderneming maakt. Uw aansprakelijkheid is, in beginsel, slechts beperkt tot uw kapitaalinbreng. Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn bijvoorbeeld:

  • De BV; en,
  • De NV.

Welke vormen?

Wilt u weten welke vorm het beste bij u past, neem dan contact met ons op of doe de test. Wij kunnen dan samen met u bekijken welke bedrijfsvorm het beste bij uw onderneming en situatie past en u tevens ondersteunen met de oprichting van uw onderneming.

Contact

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.